Back in the day droegen heren kostuums zoals een smoking voor iets alledaags als een diner. Er werd geacht er altijd op je best uit te zien, en om te kleden voor verschillende gelegenheden. Nu dragen we chique avondkleding zoals rokkostuums voor gelegenheden als een gala, of een bal. Overal waar ‘white tie’ vermeld staat, wordt verwacht dat je kleedt in een rokkostuum.

 

Wat is een rokkostuum?

Een rokkostuum is een van de oudste en meest klassieke vormen van avondkledij voor heren. Een rokkostuum bestaat uit drie delen; een lange jas met gespleten punten en lange panden, een gesteven overhemd met openstaande boord, en een wit vest. Hier bovenop gaat natuurlijk een vlinderdas, of in sommige gevallen; een zwarte das. De gebruikelijke accessoires voor een rokkostuum zijn een wandelstok, witte handschoenen, manchetknopen, en een hoed. Een rokkostuum is bedoelt voor het begin van de avond, tot einde van de avond, en alleen binnenshuis.
Rond het einde van de twintigste eeuw is het rokkostuum deels vervangen door een smoking, omdat een smoking overal redelijk toegestaan is, en gedurende heel de dag. Voor chique gelegenheden wordt nog steeds een rokkostuum gebruikt. Een van de meest voorkomende gelegenheden om een rokkostuum te dragen, is een promotie van een promovendum aan de universiteit. De promovendum verdedigt hierbij zijn proefschrift en behaalt zijn bul, dit traditiegetouw in rokkostuum.

Oorsprong van het rokkostuum.

In Engeland 18e eeuw droegen de mannen dagelijks een jacquetchtige jas, of een lange, recht gesneden ‘frock’. Tijdens het paardrijden hadden de mannen last van de voorpanden van de jas, die daardoor uit het zicht verdwenen. In de achterpand van de jas werd daarna een split gemaakt, zodat deze aan weerszijden van het paard gleden tijdens het rijden. De hoge hoed die hoorde bij het rokkostuum, diende tegelijkertijd als helm. De dubbele bies van de broek verborg knopen waardoor de broek strak kwam te zitten, zodat hij in rijlaarzen paste. Zo ontstond de rijbroek!
Een ander gerucht waarom de ‘frock’ later de ‘frac’ werd genoemd, is omdat een Franse couturier genaamd Monsieur Frac een vlek ontdekte op zijn ‘frock’. Hij was al te laat voor een feest, en besloot daarom de lange voorpanden af te knippen tot zijn taille. Zijn outfit werd enthousiast ontvangen en zo veranderde de ‘frock’ van het rokkostuum naar de ‘frac’!

Rokkostuum & Roll

Hoewel het minder gedragen wordt, is een rokkostuum nog steeds het toppunt van mannelijke elegantie. Iedere heer zou ten minste eenmaal een rokkostuum gedragen moeten hebben, dus schaf er snel een aan!