Ondanks wat velen misschien zullen denken, zijn er ontzettend veel 50-plussers die nog net zo kwiek zijn als 30 jaar geleden. Toch zijn er een aantal dingen die nou eenmaal wat lastiger worden, met name op lichamelijk vlak. Actief blijven bewegen is wat het beste helpt om fysiek, maar ook mentaal sterk en gezond te blijven. Toch is echt actief en regelmatig sporten ook iets wat als 50-plusser niet altijd even makkelijk gaat. Gelukkig zijn er ook andere creatieve manieren om in beweging te blijven!

Sporten op lage intensiviteit

Elke dag naar de sportschool of een rondje hardlopen gaat vaak als 50-plusser niet meer helemaal. Niet per se omdat je al zo vroeg lichamelijk af begint te takelen, maar simpelweg omdat het leven dusdanig vol raakt en je waarde hecht aan zoveel andere dingen. Maar er zijn manieren om actief te blijven zonder dat dit al te veel tijd hoeft te kosten. Zo hou je jezelf gezond, zodat je ook als je ouder wordt goed in je vel blijft zitten. Je kunt bijvoorbeeld in plaats van de bus wat vaker de fiets pakken of ergens lopend heen gaan. Dit is zowel goed als lichamelijke beweging als voor je geest – twee vliegen in een klap! Ook sporten zoals zwemmen kunnen erg fijn zijn. Dit is ook heel goed te combineren met bijvoorbeeld gezins- en familie dagen.

Ga lekker klussen!

Al is het maar een muur overschilderen of eens een nieuw behang geven – klussen en dingen fixen kan je ontzettend veel voldoening geven, terwijl je ook nog eens actief bezig bent met bewegen! Je kunt er alle kanten mee op. Het enige wat je nodig hebt is een simpele gereedschapskist. Ook kun je ervoor kiezen, als je enthousiast bent, om bijvoorbeeld een decoupeerzaag aan te schaffen. Je eigen ruimte creëren in bijvoorbeeld de garage om aan de slag te gaan met het maken van een tafel of bijvoorbeeld een stuk speelgoed voor neefjes, nichtjes of straks zelfs kleinkinderen. Met een decoupeerzaag kun je zonder al teveel kracht te hoeven zetten goed en precies zagen, in preciezere vormen maar ook voor grote blokken. Zo heb je je eigen plekje, af en toe wat tijd voor jezelf, altijd iets om naartoe te werken én een activiteit waarin je jezelf lekker kunt verliezen en ongemerkt toch actief in beweging blijft. Ook al heb je nog nooit in je leven een lamp verwisseld, een band geplakt of heb je twee linkerhanden – het is altijd het proberen waard!